Ibland kan det otänkbara hända, att ens katt springer bort och försvinner; tyvärr drabbas ca 15% av kattägare under en femårsperiod av att deras katt springer bort, ibland utan att någonsin återfinnas. Det är lätt att drabbas av panik när något sådant händer, att inte veta vad man ska göra för att återfinna sin älskade familjemedlem. Ungefär en tredjedel av alla bortsprungna katter återfinns inom en vecka efter att de sprungit bort och ca hälften inom 2 månader; detta enligt data som inhämtats från en studie baserad på ett formulär på 1 210 bortsprungna katter och enkätsvar från deras familjer. En stor andel katter återkommer hem av sig själva enligt en studie i USA, men ibland behöver de hjälp av oss människor.
Denna guide kommer att ge dig handfasta tips, baserade på evidens och fungerande metoder för att hitta bortsprungna katter och hoppas att detta hjälper dig bli en av dem som återfinner sin pälsälskling ❤️
Andas, samla krafter och följ dessa steg – de behöver inte nödvändigtvis tas i ordning, och du kanske inte behöver alla för att hitta din katt:
- Triangulering/kartläggning av var katten sågs senast: ca 75% av katter återfinns inom 500 meter från där de försvann, men det är så att utekatter tar sig längre sträckor än innekatter. Medianavståndet dit katten återfinns från platsen de försvann på är 50 meter. Att söka inom ett radiue av 200 meter från där katten försvann för innekatter räcker; använd en fysisk eller digital karta och teckna en cirkel med en diameter av 200 meter och fokusera ditt sök inom detta område. För utekatter vill du utöka sökområdet till ca. 2 kilometer.
- Om din katt ett GPS-halsband på sig när det försvann kan du använda den tillhörande appen med karta för att triangulera var katten är. Majoriteten av bortsprungna katter återfinns utomhus, även om ett fåtal kan återfinnas inlåsta i garage, ett förråd, i en byggnad som t.ex. en galleria eller hemma hos någon annan.
- Sök efter katten fysiskt! Kattsök ökar kattens chans att hittas levande! Sök helst nattetid då katter är mest aktiva (ca kl 3-4 på morgonen). Var noggrann och metodisk med ditt sök; kika under bänkar, bilar och andra objekt och följ en struktur, dvs. sök inte i måfå, se till att du täckt kartan du skapade i steg 1-2.
- Lägg upp lappar med bild på din katt och dina kontaktuppgifter; det ökar chansen att du får in tips som leder till att din katt återfinns. Lägga även upp inlägg i sociala medier. Detta tillsammans med steg 5 (spårning med hjälp av ID Hund) kan hjälpa dig att hitta katten när du söker efter den (steg 1-3) eller när du lägger ut en kattfälla (steg 6).
- Kontakta ID Hund och initiera ett hundsök av katten! De kommer att be dig att ta med dig katthår som hunden ska sniffa på; om du inte har en filt eller leksak med bara den försvunna kattens hår kan du försöka dra fram dem med pincett från olika föremål och samla hårstråna i en påse. Det är mindre sannolikt att hunden hittar katten under söket; mer troligt är att den markerar starkt vid något område.
- Låna en kattfälla från ett katthem, och ställ ut den där ID-hunden markerat eller där grannar/tipsare angett att de sett den (via lapparna du lade upp i steg 4). Se till att fylla fällan med mat och följ katthemmets instruktioner till hur kattfällan ska läggas upp. Om du vill kan du bevaka fällan på distans (om din katt är skygg vill du inte vara alltför nära fällan). Du kan med fördel strössla med kattmat runt kattfällan.
Hur kan jag jobba preventivt och hålla koll på katten?
När du väl har återfunnit din kisse kan det vara bra att ta till extra åtgärder för att ha koll på den om det är en katt som är utekatt eller ofta vistas utomhus med t.ex. kopplade eller okopplade promenader.
Först och främst ska du se till att din katt är chippad om den inte redan är det; det är lag på detta och Jordbruksverket har mer information om hur du går tillväga.
Du kan köpa GPS-spårare för att hålla reda på din katt och var den befinner sig; om katten inte kommer hem kan GPS-halsbandet hjälpa dig hitta den.