Om du läser detta är det troligtvis för att du har tagit ett beslut att bli med katt. Katter är fantastiska familjemedlemmar som kommer att ge dig mycket glädje. Innan du tar det slutgiltiga beslutet är det viktigt att tänka på det ansvar det innebär att ha katt, och den kostnad det innebär under kattens långa liv. Det går att räkna på de framtida utgifterna av att ha katt, baserat på de vanligaste och de mindre vanliga utgifterna.
Engångskostnader du bör räkna med är:
- Inköpskostnad: en huskatt katt kosta ca 500- 2 000 kr, emedan raskatter kostar från 10 000 kr enligt SVERAK. En raskatt har stamtavla och stambokförd (alltså registrerad) hos SVERAK eller andra länders motsvarighet om det är så att du importerar raskatten. Katter som saknar stamtavla räknas som huskatter enligt SVERAK.
- Kastrering: för hanar ligger denna kostnad på 500 – 1 000 kr, och 1 000 – 1 500 kr för honkatter. Det är inte lag på att kastrera din katt, men det rekommenderas starkt om katten ska vara en utekatt.
- ID-märkning: det är lag på att registrera katter. Det kostar 40 kr att göra detta via Jordbruksverket. Att chippa katten eller öronmarkera den (de två metoder som är godkända Id-märkningsmetoder i Sverige) inför ID-registrering kostar 600-800 kr hos veterinären.
Kostnader som inte är återkommande, men inte heller är engångskostnader är den för de saker som kan behöva köpas på nytt efter ett par år såsom:
- Kattlåda: beroende på modell, märke och kvalité kan en kattlåda kosta mellan 50 kr – 9 000 kr. I prisspannet har vi enkla plastlådor till självrengörande kattlådor.
- Klösmöbler/klösbrädor/klösträd/klöstunnor: en klösbräda som du monterar på en vägg kan kosta 100 kr-200 kr, och höga klösmöbler kan kosta 1 000 kr – 7 000 kr. Vissa kattägare väljer att köpa in flera klösmöbler för sina katter, beroende på utrymme och behov att aktivera katten (t.ex. om den är en innekatt)
- Kattkam/karda: 30 kr – 200 kr. För långhåriga katter är det ett krav att ha kam, annars tovar de.
- Transportbur (ett måste, t.ex. inför veterinärbesök): 150 kr – 3 000 kr, beroende på storlek, kvalité och finesser som medföljer.
- Klotång: 50 kr – 200 kr
Återkommande kostnader under kattens livstid kommer att vara:
- Försäkringsavgift (månatlig eller årlig premie): försäkringspremien skiljer sig mellan försäkringsbolag och typ av försäkring (från standard till omfattande). Kattens ålder, ras och ålder påverkar också; premien kommer att öka med kattens ålder, och raskatter som är kände för att få vissa typer av sjukdomar kommer att kosta mer att försäkra. Räkna dock med ett minimum på 100 kr per månad (1 200 kr per år), med den övre gränsen runt 300 kr per månad (3 600 kr per år).
- Vaccinationer: katter vaccineras mot kattpest och kattsnuva vart tredje år om de är innekatter, och en gång om året om det är utekatter. En vaccination kostar 500 kr för boostvaccinet och 1 000 kr för grundvaccin. Undersök med din lokala veterinär vad det kan kosta; priserna skiljer sig åt mellan olika utförare!
- Mat såsom torrfoder, våtfoder eller färskfoder, kattgodis: 200-500 kr per månad (2.4-6 000 kr per år)
- Hygienprodukter såsom mat- och vattenskålar, tandborste och tandkräm: 1-200 kr per set, som byts ut var 3:e månad, så 4-600 kr per år.
- Kattsand: 1-300 kr per månad beroende på sort och märke (1.2-3 600 kr per år)
- Leksaker och särskilda sovplatser: 50-150 kr per månad (600-1 800 kr per år)
Mindre vanliga utgifter kan vara:
- Självrisken till försäkringsbolaget om katten blir sjuk, samt större utgifter för behandlingar som inte täcks av försäkringen. ; den fasta självrisken är mellan 0 – 3 000 kr, och den rörliga på 15-25% av kostnaden hos veterinären.
- Mediciner vid sjukdom eller allergi, 100-1000 kr per tillfälle
- Kattpensionat eller kattvakt när du ska ut och resa, kostar ca 200-500 kr per dag
Till viss del kan du som kattägare påverka kostnaderna genom förebyggande åtgärder som att hålla katten aktiv och inte ge den för mycket mat; övervikt kommer att påverka kattens hälsotillstånd och behov av veterinärvård.
Val av kattras påverkar också; vissa raser kommer med ärftliga sjukdomar, som kommer att kräva en hel del vård och veterinärkostnader.
Om din katt är innekatt eller utekatt påverkar också kostnadsbilden; en utekatt är statistiskt sett mer benägen att skadas, medan en innekatt är mer sannolik att få sjukdomar som astma eller bli mindre aktiverade.
Vad blir det totalt när vi räknar ihop allt? Hur mycket ska du spara ihop till, eller räkna med att betala per månad? Du har redan räknat ihop det med exemplen ovan men spannet är:
- Engångskostnader: 1 640 kr – 12 340 kr
- Sällanköpsprodukter: 1 280 kr – 6 240 kr
- Återkommande, månatliga kostnader: 6 300 kr – 16 600 kr
Totalt ska du alltså räkna med engångskostnader på ca 6 990 kr och efter det en månadskostnad på ca 525 kr – 1 383 kr (exkl. sällanköpsvaror och oförutsedda, stora sjukdomskostnader).
Om du köper begagnade leksaker, billigare kattsand som pellet eller billig mat kan man självklart klara sig på mindre, men utgå helst ifrån estimeringarna ovan.