Lära katt gå i koppel

Att gå ut med innekatt i koppel, hur gör man det? Hur lär man katten bli bekväm med koppel på?

Att träna en katt att gå i koppel kan vara en givande aktivitet som främjar kattens mentala och fysiska hälsa samtidigt som den hålls säker från de faror som finns utomhus. Här är en guide baserad på vetenskapliga rön och expertbloggar för att hjälpa dig komma igång.

Att låta din katt utforska utomhusmiljön på ett säkert sätt kan ge många fördelar. Katter som går i koppel får mer motion och mental stimulans, vilket kan minska risken för fetma och beteendeproblem som uppstår vid tristess. Dessutom kan koppelträning hjälpa till att förhindra skador och sjukdomar som katter kan drabbas av om de strövar fritt utomhus.

Val av kattsele och koppel

Vilken typ av kattsele och koppel ska du välja?

  1. En säker sele: selen du väljer behöver passa ordentligt runt kattens kropp för att förhindra att den glider ur eller skadar sig. Se till att selen är designad för katter och att den sitter bekvämt utan att vara för lös​. Mät din katts kropp och jämför med specifikationerna tillverkaren anger så att du är säker på att du väljer rätt storlek.
  2. Ett lätt koppel: välj ett koppel gjort av lättviktsmaterial som nylon eller tyg är bäst. Tunga hundkoppel kan vara obekväma för en katt​ att röra sig i.
  3. En transportväska: om katten blir orolig eller rädd mitt i en promenad, eller om ni promenerat långt och katten inte orkar gå hela vägen tillbaka själv är det bra att ha med sig en transportväska, gärna med fickor som du kan förvara kattgodis i.

Hur du koppeltränar din katt

När du väl har införskaffat en sele och koppel är det dags att hjälpa din katt bli bekväm med att ha på sig selen.

Det bästa är att börja hemma, med att katten får ha på sig selen utan koppel. Det vanligaste är att katten lägger sig ner när den får på sig selen; se till att belöna katten med kattgodis när den rör sig med selen på.

Nästa steg är att sätta på kopplet inomhus och låta katten gå runt i den. Observera hur katten rör sig i selen, om katten är bekväm och om selen sitter ordentligt när katten rör på sig.

När du känner dig nöjd med inomhusträningen är det dags att låta katten promenera utomhus med sele och koppel. Ha gärna med dig en transportväska utifall katten blir rädd för att ta med dig katten hem i; att bära en orolig eller rädd katt i sele och koppel kan vara farligt både för katten och för dig.

Var uppmärksam på omgivningen; om ni möter t.ex. en hund, andra katter eller högljudda människor vill du vara extra uppmärksam på hur din katt reagerar och se till att katten är nära dig. Var också försiktig med att inte låta katten fastna i olika föremål eller gå för långt in i en buske så att du inte kan nå katten.

Dra aldrig i kopplet och försök inte att tvinga katten att gå åt ett särskilt håll – katter är inte hundar! De går åt det håll de vill, och ibland vill de kanske vila på gräs och titta på fåglar. Det är viktigt för dig som kattägare att ha tålamod med din katt under en promenad!

Så fort din katt visar tecken på stress och rädsla är det dags att gå hem; använd gärna transportväskan om du har med dig den, och belöna katt med kattgodis när ni är hemma igen. Undersök alltid katten efter en promenad, för att vara säker på att den inte har fått fästingar; har den det vill du plocka bort dessa omedelbart med en pincett och observera katten de följande timmarna för att vara säker på att den inte farit illa av fästingbettet.

Gå på längre promenader när katten visar på att den klarar av promenaderna och att den uppskattar dessa.

Att träna din katt att gå i koppel kan ta tid och tålamod, men med rätt metodik och positiv förstärkning kan det bli en rolig och berikande aktivitet för både dig och din katt!

Vi vill gärna ta del av dina idéer och tankar :)

Lämna ett svar

TailSense - Jämför priser på produkter för hundar och katter - artiklar - recensioner
Logo
Jämför objekt
  • Totalt (0)
Jämför
0