Första hjälpen för hund och katt

Att kunna ge första hjälpen till sin hund eller katt kan vara avgörande i en akut situation. Genom att ha grundläggande kunskaper om första hjälpen och att ha rätt produkter hemma kan du öka chanserna för att ditt husdjur får den hjälp det behöver tills ni kan ta er till veterinär. I denna artikel går vi igenom vad första hjälpen för hund och katt innebär, vilka produkter du bör ha hemma, och viktiga telefonnummer för akuta situationer.

Vad är första hjälpen för hund och katt?

Första hjälpen för hundar och katter handlar om att ge omedelbar hjälp i en akut situation, såsom en skada eller sjukdom. Det kan innebära allt från att stoppa blödningar, hantera värmeslag eller allergiska reaktioner, till att utföra hjärt-lungräddning (HLR).

En viktig del av första hjälpen är att förbereda sig på rätt sätt och att agera snabbt och effektivt. Att veta hur du ska hantera olika situationer kan vara skillnaden mellan liv och död för ditt husdjur. AniCura har en riktigt bra och snabbläst broschyr med bilder på hur du kan ge din hund eller katt HLR, hur du ska agera vid kvävning, när blödningar och sår uppkommer, förgiftning m.m. Broschyren innehåller också tips på produkter som man bör ha hemma i ett första hjälpen-kit för sina katter och hundar.

Produkter att ha i ett första hjälpen-kit för hund och katt

Att ha ett välutrustat första hjälpen-kit hemma kan hjälpa dig att snabbt agera vid en nödsituation. Här är några viktiga saker som bör ingå:

  1. Sterila kompresser – för att täcka sår och stoppa blödning.
  2. Plåstertejp, gasbindor och bandage – för att fixa och hålla förband på plats. Gasbindor kan också användas som nossnara för skadade hundar så att de inte skadar den som hjälper dem.
  3. Pincett och sax – för att avlägsna främmande föremål, som stickor eller glas.
  4. Engångshandskar – för att skydda dig själv och hålla sårområdet sterilt.
  5. Desinfektionsmedel (klorhexidin) – för rengöring av sår.
  6. Koksaltlösning – för att spola rent ögon eller sår.
  7. Munkorg – även den snällaste hund eller katt kan bli rädd och reagera aggressivt vid smärta.
  8. Termometer – för att kontrollera kroppstemperaturen (normal temperatur för hundar och katter ligger mellan 38–39°C).
  9. Koltabletter – vid misstanke om förgiftning (ska endast ges efter samråd med veterinär).
  10. Mun-mot-nos-mask eller plastförkläde – för att utföra hjärt-lungräddning på en hund eller katt.

Det finns färdiga första hjälpen-kit för att köpa hos veterinärer och på nätet; kika in på TailSense prisjämförelser av första hjälpen-kit för katter och hundar.  

Vad bör du göra vid en akut situation?

Självklart ska du ringa Djurambulansen eller ta ditt husdjur till närmaste djursjukhus vid akuta nödsituationer! Innan hjälpen kommer eller innan du hinner köra ditt husdjur till djursjukhuset finns det olika saker du kan göra för att hålla din pälsälskling vid liv. Beroende på situation finns det olika saker du kan göra:

1. Blödningar

Vid blödning är det viktigt att agera snabbt för att stoppa blodförlusten. Använd sterila kompresser och tryck på såret. Lägg ett bandage runt för att hålla kompressen på plats. Om blödningen är kraftig och inte stoppar kan du försöka lägga ett tryckförband och åka direkt till veterinären.

2. Förgiftning

Om ditt husdjur har svalt något giftigt är det viktigt att omedelbart kontakta veterinär eller Giftinformationscentralen (deras telefonnummer är 010-456 6700). Ge aldrig ditt djur något utan att först konsultera veterinär, då det kan förvärra situationen.

3. Värmeslag

Värmeslag kan uppstå om djuret har utsatts för höga temperaturer under en längre tid, t.ex. om det har suttit i en varm bil. Tecken på värmeslag inkluderar häftig andning, slöhet och kräkningar. Flytta djuret till en sval plats och kyl ner det med ljummet vatten (inte iskallt) tills ni kan nå veterinär.

4. HLR (hjärt-lungräddning)

Om din hund eller katt har slutat andas kan du försöka med hjärt-lungräddning. Lägg djuret på dess högra sida och kontrollera om hjärtat slår. Om det inte gör det, starta kompressioner över bröstkorgen (30 kompressioner följt av 2 inblåsningar). Fortsätt detta tills du når veterinär.

Skriv gärna ut första-hjälpen broschyren vi länkade till i början av artikeln, och ha gärna akutnummer och första hjälpen-kit redo – vi vill inte tänka på att våra pälsälsklingar skadas, men om olyckan är framme vill vi vara så förberedda som möjligt!

Vi vill gärna ta del av dina idéer och tankar :)

Lämna ett svar

TailSense - Jämför priser på produkter för hundar och katter - artiklar - recensioner
Logo
Jämför objekt
  • Totalt (0)
Jämför
0