Kattsäkra balkong – en guide

Kattsäkra balkong - en gedigen guide med länkar och steg till hur du ska göra och vilka produkter du ska ha.

Bild: katt på en osäkrad balkong – läskigt värre.

I denna guide ska vi gå igenom hur ser till att kattsäkra balkongen. Vi är många som bor med våra katter i lägenhet med balkong, och när det är fint väder vill man gärna låta katten vara där utan att de riskerar att hoppa ner och skada sig.

Det finns många tankar, känslor och funderingar på vad som är ”rätt” och ”bäst” när det gäller att kattsäkra balkong. Vad säger forskningen om detta? Finns det experter? Tyvärr finns det inget rätt eller bäst, men det tack och lov bra tips att tillgå.

Det finns olika faktorer som många experter är eniga kring:

  1. Att välja vädertåligt material
  2. Om din katt har en tendens att bita sig igenom material: att välja ”bittåligt” material
  3. Att använda hakar och fästmaterial som katten inte kan få upp själv

Vilka alternativ du till slut väljer beror mycket på omständigheter (t.ex. att bygglov finns för inglasning), hur din balkong ser ut (t.ex. balkong som helt sticker ut, eller med väggar och/eller tak) samt pris.

I denna artikel går vi igenom olika alternativ, inklusive val av material och hur man gör praktiskt. Vi går också igenom alternativ där du tar till extern hjälp. Vilka alternativ du än väljer – lycka till med kattsäkrandet, och njut tillsammans med dina katter när det är färdigt!

När ska man näta in balkongen?

kattsäkra balkong
Kattsäkra balkongen – för din pälsälsklings skull

Katter kan skada sig av fall över 4-5 meter, så även om du bor på första eller andra våningen kan det vara bra att kattsäkra balkongen beroende på vilken höjd ni har till marken från balkongen. Det är tyvärr alltför många katter som skadar sig på grund av fallolyckor varje år; enligt försäkringsbolaget Agria skadas mellan 100-150 katter per år så svårt att de kräver veterinärvård.

När det gäller kattsäkerhet är det alltså oerhärt viktigt att näta in sin balkong!

Det finns föreskrifter och lagar kring hur du ska skydda din katt eller hund. Djurskyddslagen (2018:1192) anger att:  ”Djur skall hållas och skötas i en god djurmiljö och på ett sådant sätt att det främjar deras hälsa och ger dem möjlighet att bete sig naturligt”, dvs. se till att de inte skadas eller tar skada av den miljö de vistas i. ”Föreskrifterna om hållande av hund och katt”, SJVFS 2020:8, L102, och det står bl.a. att:  ”22 § Djurhållaren ska vidta åtgärder för att förhindra fallskador på hundar och katter i förvaringsutrymmen.” Jordbruksverket skriver också i sin skrift ”Djurskyddsbestämmelser Katt” om katter att: ” Om katter vistas ensamma på en balkong som är belägen mer än 5 meter över marken, måste balkongen vara försedd med nät eller liknande för att förhindra att katten faller ned.”

Tänk också på att för att få ersättning från din katts försäkring om olyckan är framme vid balkongen kommer det att vara avgörande för försäkringsbolaget om din balkong var kattsäkrad eller inte vid olyckan.

Material

Kattnät för balkong med eller utan tak kommer i olika varianter. Viktigt att tänka på om du väljer att använda nät är att

  1. Det ska tåla att din katt klättrar på det (dvs. en belastning på flera kilogram)
  2. Det ska tåla att din katt gnager på det, om den har en tendens att göra så

Tåliga nät brukar säljas under namnen rådjursnät, viltnät, hönsnät, kompostgaller och kattnät. Namnet på nätet är inte så viktig som dess material och din katts beteende; stål/metall (t.ex. stålförstärkta nät) v.s. plastkonstruktion avgör hur svårt det är för katten att bita sig igenom nätet och hur mycket vikt den tål. Väljer du de elastiska och plastbaserade kräver det att du har en katt som inte är klättringsbenägen och som inte brukar försöka gnaga igenom saker för att ta sig ut. Notera dock att det inte är helt garanterat att en katt inte gnager igenom stål eller metall; det är endast svårare än med plast!

kattsäkra balkongen
Bild: en form av stålnät, sk. kycklingsnät.

Rutornas storlek behöver också vara tillräckligt små för att katten inte ska kunna slinka igenom dem.

Teleskopsstång och aluminiumstolpar är bra alternativ för den som inte kan, vill eller får borra på fasaden. De är också alternativ till träreglar, för den som kanske inte är händig, saknar maskiner och redskap eller förhindrad att snickra ihop detta. Väljer du stänger eller stolpar kan det vara bra att också köpa in bultband för att fästa nätet vid .

Hur gör man rent praktiskt för att kattsäkra balkongen

Om du väljer nätalternativet är det viktigt att näta från golv till tak; underskatta inte din katts eller hunds förmåga att hoppa eller klättra ut när det ser en kul fågel eller kompis ute på gården.

Det finns alternativ som kräver att du har möjlighet att borra i balkongtak och/eller vägg; det är inte alla hyresvärdar eller bostadsrättsföreningar som tillåter detta, så vi kommer att gå igenom andra alternativ som inte kräver att du borrar på fasaden.

De svagaste delarna av kattsäkring med nät utan träram är skarvar och kanterna där nätet möter tak och väggar.

För alternativet med träram och nät:

Uppsala Katthem har skapat en riktigt bra skrift som beskriver hur man gör rent praktiskt för att kattsäkra balkong med träreglar; du hittar skriften på deras hemsida via denna länk.

  1. Mät din balkong från tak till golv. Har du ett eller flera väggar du också mäta avståndet till dessa. Du ska skapa så många träramar som behövs; saknar din balkong ett tag skapar du ett tak med träram och nät.
  2. Inhandla träreglar (t.ex. som denna från Beijer Bygg) hos ditt lokala byggvaruhus; träreglar kommer i olika standarder längdmässigt. Du kan få hjälp i butiken med att såga dem i rätt storlek för en viss avgift.
  3. Inhandla nät av det material (t.ex. putsnät) du önskar använda; det går att köpa nät hos byggvaruhus och hos husdjursbutiker.
  4. Fäst ihop träreglarna med vinkelbeslag, och se till att du inte lämnar någon glipa mellan vägg/tak och träramen för att katten ska kunna rymma igenom.
  5. Fäst nätet på träregeln med häftpistol och/eller klamrar.

För alternativet med Teleskopstång eller aluminiumstolpar:

  1. Mät din balkong från tak till golv. Har du ett eller flera väggar du också mäta avståndet till dessa.
  2. Inhandla teleskopstänger/stolpar (t.ex. denna); hur många du behöver beror på hur din balkong är konstruerad. Saknar din balkong väggar och tak helt behöver du minst fyra stycken.
  3. Inhandla nät av det material du önskar använda; det går att köpa nät hos byggvaruhus och hos husdjursbutiker.
  4. Fäst näten på stolparna/stängerna med hjälp av bultband. Saknar din balkong ett tak behöver du även fästa nät över och mellan stängerna, så att nätet ovanför dem bildar ett tak.

Att anlita en expert eller glasa in balkongen

Om du inte kan, vill eller orkar ordna med att kattsäkra balkongen själv kan du anlita en snickare. Det går inte att ange vad det kostar att anlita en snickare för detta då det råder fri prissättning, men en estimering på ca 4-7 000 kr inkl. material är förvänta sig. Se till att efterforska snickarbolaget innan, och att de har gjort liknande projekt tidigare. Snickeriarbete av detta slag är RUT-berättigat, vilket innebär att 50% av kostnaden täcks av skattemedel; du betalar alltså halva avgiften för arbetet, så betalar ca 2-3 500 kr inklusive moms.

Det enklaste alternativet, om än inte det billigaste är att glasa in balkongen; en sådan lösning kräver att din hyresvärd eller bostadsrättsförening har bygglov för det och att du har råd med hyrestillägget eller grundinvesteringen.

TailSense - Jämför priser på produkter för hundar och katter - artiklar - recensioner
Logo
Jämför objekt
  • Totalt (0)
Jämför
0