Vilka växter och blommor är giftiga för katter?

För kattägare är det viktigt att veta om en blomma eller växt är giftig för ens katt innan man köper in det. Enligt Giftcentralens rapport från 2017 fick de in det året 411 fall som gäller katter; Giftcentralen tar sedan 2018  inte längre emot samtal om förgiftade djur, och det finns därför inte färskare statistik kring antal fall.

TailSense har därför skapat en omfattande lista på de växter och blommor som har visat sig vara giftiga för katter att få i sig; varje växt och blomma har en bild bredvid sig för att göra det enklare att detektera när du är ute och botaniserar.

I denna guide kommer vi att lista växter och blommor som är giftiga för katter och varför, till vilken grad och vad du ska göra om olyckan är framme och din katt får sig en viss mängd av växten eller blomman.

Där det finns vetenskapliga studier eller rapporter kommer de att listas; för andra växter och blommor där vi inte hittat sådana studier utgår vi ifrån den lista American Society for the Prevention of Cruelty to Animals (ASPCA) har skapat, samt information från Statens Veterinärmedicinska Anstalts lista över giftiga växter för djur.

Artikeln kommer att uppdateras när nya studier skapas eller hittas.

Vad ska du göra om olyckan är framme?

Om din katt har fått i sig en mängd av växten eller blomman som är direkt livshotande ska du köra in till ett Djursjukhus eller ringa Djurambulansen. Om du saknar djursjukhus, Djurmabulans och veterinär som har akutöppet bör du ringa Djurens Vårdguide med telefonnummer 2288 för att få instruktioner om hur du kan hjälpa din katt direkt på plats.

Lista på blommor och växter som är giftiga för katter

Liljor (Lilium spp.)

Trots att man länge känt till Liljors njurtoxiska effker på katter vet man fortfarande inte vad den giftiga komponenten enligt en studie av SLU. Själva blomman är mer giftig än bladen. Om förgiftningen inte blir behandlad utvecklas njursvikt till följd av tubulär nekros, enligt stuiden, och och även pankreatit och toxiska effekter på njuren kan uppkomma.
Enligt stuiden behandlas katter förgiftade av liljor med metoden att förhindra upptaget av toxinet, bland annat genom magpumpgning och aktivt kol (t.ex. Oriola Kolsuspension, . För att få bort giftet använter man vattenterapi, och för svåra fall med hemodialys (dvs. man filtrerar blodet).

Symptom som ses vid liljeförgiftning hos katt är kräkningar, anorexi och depression. Katten bör få behandling inom 24 timmar! Efter det är tyvärr prognosen dålig för kattens chans att överleva!

Rhododendron (Rhododendron spp.)

Denna blomma är väldigt giftig för katter! Hela växten och blomman är giftig för katter. Rhododendron växer i buskar, och det är lätt för en utekatt att få i sig den om det är något du eller grannar har i er trädgård. De olika varianterna av rhododendron har olika halter av gift, men är likväl giftiga; det räcker med små mängder av växten för att katten ska lida svårt eller till och med dö.

Bland symptomen återfinns k räkningar, diarré, överdrivet dreglande, svaghet, koma, lågt blodtryck, påverkan på centrala nervsystemet, kardiovaskulär kollaps och död.

Se till att din katt får hjälp omedelbart efter att du upptäckt att den fått i sig rhododendron!

Påskliljor (Narcissus spp.)

Läs texten om Liljor för mer information.

Julstjärna (Euphorbia pulcherrima)

Symptom katten kan få av att få i sig Julstjärna är irriterad mun och mage. Ibland kan även kräkningar uppstå. Symptomen är oftast väldigt milda, och enligt ASPCA (American Society for the Prevention of Cruelty to Animals) är julstjärnans toxicitet överskattad.

Höstglöd (Kalanchoe blossfeldiana)

Enligt denna rapport från ”Toxicology Brief” giftigt för bland andra katter; en katt som fått i sig av höstglöd bör induceras kräkning och få en behandling av aktivt kol enligt rapporten.

Idegran (Taxus spp)

Denna växt är väldigt giftig för katter. Bland symptomen återfinns tvyärr att katten avlider på grund av akut hjärtsvikt. Symptom som föranleder plötslig död är muskelskakningar och andnöd.

Azalea (Rhododendron spp.)

Symptom vid större intag av Azalea är bland annat kramper, diarré, svaghet, andningsbesvär och hjärtfel.

Cyklamen (Cyclamen spp.)

Cyklamen ä ren krukväxt som kan ge katten kramper och ge allvarliga hjärtproblem och leda till att katten avlider vid intag av stora kvantiteter. Roten på växten är mer giftig än resten av växten. Andra sumptom vid intag av cyklamen på katt är salivering, kräkning och diarré.

Dieffenbachia (Dieffenbachia spp.)

Symptom av att katten får i sig krukväxten Dieffenbachia inkluderar irritation och intensiv sveda i munnen, överdriven dregling, kräkningar och svårigheter att svälja.

Hortensia (Hydrangea spp.)

Hortensia är en blomma som kan ge din katt besvär om den intas i form av kräkningar, depression oxh diarré. Cyanidförgiftning kan inträffa men är sällsynt – om katten får i sig detta via blomman är symptomen vanligtvis mer av störningar i magen.

Mistel (Viscum album)

Mistel kan vara kul att ha fram när det är jultetid, men borde hållas borta från katter. Mistel förekommer som en växtparasit på träd och växer oftast på dess grenar.

Symptom av att katten får i sig mistel är kräkning, diarré, svårighet att andas och låg puls. I sällsynta fall kan katten också få lågt blodtryck.

Oleander (Nerium oleander)

Oleander (som också kallas för nerium eller rosenlager) är en blomma som i sin helhet är giftig för katter; detta inkluderar eventuellt vattnet i den vas blomman hålls i.

Symptom som kan uppstå av att katten får i sig oleander är dregling, buksmärtor, diarré, kolik, depression och även död.

Amaryllis (Amaryllis spp.)

Amaryllis är en vackker julblomma som är giftig för katt, i synnerhet löken.

Symptom av att katten får i sig större mängder Amaryllis är kräkningar, depression, diarré, buksmärtor, överdriven salivering och skakningar.

Aloe Vera (Aloe vera)

Även om Aloe Vera anges vara giftig för katter orsakar den inte allvarliga problem. Vid större intag av Aloe Vera kan katten uppvisa symptom som diarré, slöhet och kräkningar.

Fredskalla (Spathiphyllum spp.)

Fredskalla är en krukväxt som kan orsaka din katt besvär om den får sig den. Symptom av att katten äter Fredskalla är intensiv sveda och irritation i munnen, tungan och läppar, överdriven dregling, kräkningar och svårigheter att svälja.

Krysantemum (Chrysanthemum spp.)

Krysantemum som också kallas för bollkryss är en blomma som finns i olika färger såsom vit, röd, rosa, orange och lila. Blommans blad är giftiga om katten får i sig det.

Symptom som katten kan få är bland annat kräkningar, diarré, hypersalivation, inkoordination samt hudutslag som blåsor.

Svärmorstunga (Sansevieria trifasciata)

Krukväxten svärmorstunga är inte giftig för katter, men växtsaften kan framkalla obehag som illamående och kräkningar om katten får i sig av det.  

Engelsk Murgröna (Hedera helix)

Symptom som din katt kan få av att ha fått i sig murgröna är kräkningar, buksmärtor, överdriven salivering och diarré.

Paradisträd (Crassula ovata)

Symptom av att få i sig av paradisträd för en katt är aptitlöshet, kräkninngar, slöhet och på sikt depression.

Hyacint (Hyacinthus spp.)

Hyasint, särskilt löken är giftig för katter.

Symptom som kan orsakas katten är svåra kräkningar, diarré med blodinslag och skakningar.

Tulpan (Tulipa spp.)

Den största mängden gift återfinns i löken.

Symptomen som katten kan få av tulpaner inkluderar kräkningar, diarré och överdriven salivering. Det saknas information om hur permanenta dessa symptom är.

Primula (Primula spp.)

Blomman och krukväxten primula är bara milt giftig för katter. Bland symptomerna en katt kan få av att ha ätit av blomman är kräkningar.

Blåregn (Wisteria spp.)

Symptom som kan uppstå av att katten får i sig Blåregn är kräkningar med spår av blod, diarré och på sikt depression.

Philodendron (Philodendron spp.)

Symptom som Philodendron kan orsaka din katt är smärta och svullnad i mun, tunga och läppar, överdriven dregling, kräkningar och svårigheter att svälja.

Kaladium (Caladium spp.)

Symptom som din katt kan få av att äta Kaladium är smärta och svullnad i mun, tunga och läppar, överdriven dregling, kräkningar och  svårigheter att svälja.

Kalla (Zantedeschia aethiopica)

Kallans växtsaft kan ha en påverkan på katter, och kan ge symptomen irritationen och en brännande känsla i munnen, tunga och läppar, överdrivet dreglande, kräkningar och svårigheter att svälja.

Ipomoea (Ipomoea spp.)

Praktvindor (Ipomea) ger milda symptom som kräkningar, och vid överdrivna mängder av praktvindefrön kan katten börja hallucinera.

Vi vill gärna ta del av dina idéer och tankar :)

Lämna ett svar

TailSense - Jämför priser på produkter för hundar och katter - artiklar - recensioner
Logo
Jämför objekt
  • Totalt (0)
Jämför
0